Wednesday, July 20, 2011

Ateh Di Usha "Kawan Ustaz"

Assalamualaikum...

ni nak cite kisah semalam...
semalam aku happy je...
dari pagi sampai la malam...
ada je perkara yang buat aku senyum dan ketawa...
Alhamdulillah ^_^

tempat kejadian : di rumah
masa kejadian : waktu malam...

masa tue tinggal 2 anak dara (aku dan Ateh)...
dan mak kepada 2 anak dara (Ummiku)...
Walid dan Adik dah keluar jejalan...
Angah dah lama tak balik, kat hostel...
Achik pergi khemah kat Sekayu...

tengah syok aku tengok Tilawah Al-Quran peringkat antarabangsa...
Ummi ada kat dapur... baut pe ntah...
tetiba telefon rumah berbunyi...
kringgggg... kringggg...kringggg... *begitu la bunyinya...
dan aku seperti biase malas nak menjawabnya, haha...
jadinya, Ateh la pergi jawab panggilan tue...

punya la lama Ateh cakap kan... aku pun tanya la sape... 
memang dah jadi tabiat kelaurga aku suka bertanya bile ada sesiapa call, hehe...
Ateh ni jawab dalam nada slow...mana la aku nak dengarkan...
pelik bebenor... Ummi aku pun keluar dari dapur pun tanya jugak...
Ateh pun jawab camtue... haih, lagi pelik dibuatnya...
Ummi tanya lagi sekali... baru la dengar... Ateh bagitau kawan Walid...
Ummi tanya la sape, nak pe???
biase kalu kawan Walid call dan Walid takde kat rumah...
memang diorang bagitau nama, tinggal pesanan la kan..

Ummi rasa cam pelik sangat...
nak tau sape... Ummi pun ambik la telefon tue...
baru Ummi aku say hello... terusnya "dia" letak...
lagi pelik aku dan Ummi aku dibuatnya...

dengan perasaan ingin tau ni...
tanye la Ateh... sape sebenarnya tue...
Ateh bagitau dia kata dia "kawan Ustaz"...
kalu ikutkan pemahaman kami, Ustaz tue Walid la kan...
memang sape2 nak cari Walid pun panggil Ustaz...

then kami tanye lagi...
dia nak pe??? asal lama bebenor cakap???
Ateh bagitau "kawan Ustaz" tanye Ateh, ada pakwe tak lagi???
pe lagi, dengar je camtue, aku dan Ummi balun gelak tak berenti2, haha...
serius klaka... ye la, Ateh baru darjah 2 kowt...

sambil aku gelak tak berenti lagi tue...
aku pun tanye lagi... " lagi dia tanye nape lagi?"
dia tanya, " nak jadi pakwe awak leh?"
lagi... lagi... dan lagi kitorang gelak...
Ateh cam orang blur je... cam takde perasaan langsung
tengok kitorang duk gelak je dari tadi...

sebelum aku dan Ummiku tanye tue...
aku dah "tembak" ntah2 ada orang nak ngorat Ateh...
sekali betul daaa, hahaha =D

patut la masa Ummi aku cakap je hello...
terus letak... adoyai, dak2 zaman sekarang...
advance bebenor...dah tue berani pulak call no telefon rumah...

sekarang ni aku masih tertanya-tanya...
sape la gerangan "kawan Ustaz" itu...
mcm mana dia leh tau no tel rumah kitorang...
pastue tau pulak Walidku seorang Ustaz...
dah la dia call masa tol2 Walidku takde kat rumah...
ntah2 "kawan Ustaz" tue kawan sekolah Ateh...
mana la tau kan, haha =D

*Ateh, lawan Kak Long nampak, hehe~

psst : aku cite kat Walid... respon Walid cam Ateh... haih ^_^

4 comments:

  1. ateh .. hehe.. klo kak long.. tak ke haru lagi!

    ReplyDelete
  2. klu kak long yang diusha...
    memang abis di'bakar' kawan ustaz tue, haha~

    ReplyDelete
  3. hahah.. umur dah cukup utk diusha la.. kojam ny.. :))

    ReplyDelete